Tempels en bergen

21 dec

Ik zit in de bus naar Gingee, een stadje met eeuwenoude forten op drie grote bergtoppen. De wind blaast in mijn gezicht terwijl ik mijn ogen uitkijk. Alles is hier zo kleurrijk!
Groene rijstvelden zo ver het oog reikt, gele, rode, bruine, paarse kruiden in grote zakken tussen rode appels, gele mango’s en groene ananassen. Huizen in alle kleuren van de regenboog en vrouwen in matchende sari’s.
Na een uur of wat veranderd de jungle langzaamaan in woestijn en voor ons doemen grote bergen steen op aan de horizon.
We stappen uit in Gingee en staan onder aan de eerste berg. Honderden traptreden liggen aan onze voeten en ietwat aarzelend beginnen we aan de eerste tocht naar boven. Het kost wat moeite. Niet alleen speelt de warmte parten, ook de hordes jonge mensen die schijnbaar nog nooit een blank persoon hebben gezien en allemaal met ons op de foto willen zorgen er voor dat we er langer over doen dan verwacht. Maar het loont, hoewel de berg de laagste van de drie is, is het uitzicht adembenemend.
In een uit een steen gehakt torentje nuttigen we onze lunch (biriyani met raita en een paar slokken lauw water) terwijl we uitkijken over de rijstvelden en het stadje aan de voet van de berg.
Na de toerist uit gehangen te hebben en minstens 50 foto’s genomen te hebben was het tijd voor de tweede berg. Een monster van een ding bewoond door apen en slangen.
Een aap jaagt ons de stuipen op het lijf door met zijn angstaanjagende uiterlijk achter ons aan te rennen in een poging de zak met left over biriyani van ons te stelen. Missie geslaagd, we geven de zak af en rennen zo snel als we kunnen de trap op om te ontsnappen aan dit beest (dat heel erg op Gollum lijkt!).
Deze berg heeft minder trappen en gaat minder stijl omhoog maar toch hijgen we als we boven aan komen. Maar het uitzicht is het waard! We kijken verder, tot aan de Bengaalse baai en zien koeien en mensen zo klein als mieren, gekleurde huisjes zo groot als legostenen en uitgestrekte velden. Wauw!!
Helaas kunnen we niet lang blijven. De poort sluit om vijf uur en we moeten haasten om dit te redden. Vlak voordat het hek in het slot valt is ons bergbeklim avontuur ten einde.

Een paar dagen later staan we wederom in alle vroegte paraat, dit keer om de bus naar Mahabalipuram te nemen. Een oud stadje met tientallen tempels die allemaal uit één stuk steen gehakt zijn. Je zit in sommige de groeven van oude werktuigen nog zitten.
Het is opnieuw veel lopen, dit keer geen trappen op gelukkig, maar straten vol met steenhouwerijen door. Het is wel te zien waar dit stadje bekend om staat, de mooiste en meest gedetailleerde kunstwerken uit graniet staan uitgestald langs de weg.
We lopen langs tempels gewijd aan olifanten, koeien en apen en beklimmen een vuurtoren die uitkijkt over de Indische oceaan en het kleurrijke Mahabalipuram.
Aan het einde van de dag zijn we doodop maar toch eindigt ons avontuur niet.
De busreis naar het stadje verliep rustig, met elk een plek aan het raam en de warme wind in onze gezicht. Maar de busreis terug is andere koek. Na vijf bussen die te vol waren om ons er in te proppen, een koude regenbui, minstens twintig liedjes gezongen voor een gewillig publiek van schoolkinderen waren we bang dat we niet meer thuis zouden komen. De enige optie, lopen naar het volgende stadje of ons in de eerst volgende bus proppen.
Het laatste geschiede, een bus arriveerde en samen met de schoolkinderen duwde, trokken en stompte we onze weg naar binnen.
Daar volgde een reis vastgeplakt tussen twee opgeschoten jongens die maar al te graag even hun hand lieten zakken en net even iets te hard duwde tegen plekken waar ze normaal alleen over dromen. Op een voet de andere zweefde ergens boven de voet van de controleur en ik durfde ‘m niet neer te zetten uit angst uit de bus gegooid te worden), hangend aan de handvatten boven mijn hoofd bracht ik de twee uur terug naar Auroville door. Spannend, ja, vermoeiend, zeker weten! Nog een keer? NEE!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: