29 juli – Bergen, monniken en hutspot

11 okt

Sawasdeeka lieve mensen!

Ik schrijf dit verhaal als een volleerde monnik… min het kaalgeschoren hoofd en het okergele gewaad! Zoals verwacht was mijn verblijf bij de monniken prachtig en vooral ontzettend inspirerend!

De weg er naar toe was helaas iets minder leuk. Stel je een pick-up truck voor, 8 meiden in de laadbak op een gammel bankje en een nog gammeler afdakje boven hun hoofd. Het was krap voor 4 uur rijden en door alle hobbels was ik uiteindelijk enorm misselijk. Toch was het de moeite waard! Hoewel we kletsnat van de regen aankwamen, het uitzicht van onze eerste verblijfplaats was adembenemend! Midden in de bergen met niets dan stilte, natuur en schoonheid.
De tempel lag op vijftien minuten rijden van deze slaapplek en daarom zijn we vooraf al vast kennis gaan maken met de hoofdmonnik. Een heerlijke man met een vollemaansgezicht, gezellig twinkelende ogen en, niet te vergeten, een goed gevulde, dikke buik. Het gebruik is dat hij snoep, drinken en water uitdeelt als teken van vrijgevigheid en daarna vertelt over zijn manier van boeddhisme, het theravada boeddhisme en de mensen voor hem daarna zegent. Zo ging dat bij ons dus ook. Prachtige woorden kwamen er uit zijn mond (in thai klonken ze nog mooier), vertaald door een tolk. En toen ladingen met snoep en drinken. Zo intrigeren allemaal! Na gedag te hebben gezegd zijn we terug naar het huisje gegaan en hebben we een film gekeken over het leven van Lord Buddha, Prins Siddharta. Helaas daarna nog een film over het slachten van dieren, waarschijnlijk in de hoop dat wij allemaal vegetariërs zouden worden. Ik moet jullie zeggen… het hielp!

Het klooster was niet echt een klooster zoals je zou verwachten. Het had meer weg van een centreparcs eigenlijk. Dit was omdat het klooster een plek was waar mensen van over de hele wereld naar toe konden komen om te leren over het boeddhisme en samen met de monniken te zingen en mediteren. Zo dus ook wij, wij hebben ons bij deze mensen gevoegd om samen met de monniken te mediteren en chanten. Dat was machtig mooi en impossant! Als leek tussen de monniken mogen zitten is al overweldigend maar dan tussen de chantende monniken, ik wist niet wat me overkwam. Tegelijkertijd hypnotiserend en intrigerend. En een hele opgave om anderhalf uur met een rechte rug in totale stilte te zitten en je niet te laten afleiden door allerlei gedachten!

Deze week ben ik echt veel wijzer geworden over het leven en hoe je die moet leven. Het meest inspirerende ( naast het; heb een blij hart, wees aardig voor anderen etc) is het gegeven van doneren, als je rijk bent, doneer je geld maar het kan ook op andere manieren, met energie of wijsheid. Dit gegeven maakt het mogelijkheid dat iedereen, welke stand of afkomst dan ook de kans krijgt te leren! Wij doneerden energie, door het helpen met schoonmaken en vegen. Prachtig toch?

Na deze enerverende week zijn we via de tesco ( groot warenhuis vol met veelal westerse levensmiddelen) terug naar het twinhouse gereden. Dit omdat wij onze taxi-driver beloofd hadden een Nederlandse maaltijd voor hem te bereiden. Zodoende stond ik met de andere meiden in een Thaise keuken in de beklemmende warmte hutspot te maken.
De taxi-driver vond het nog lekker ook! Of hij was een zeer goede acteur…

Lieve mensen, ik sluit af met de wens dat jullie allemaal gelukkig en veilig zijn en dat het goed gaat. Ik mis thuis, zeker na de stamppot en heb nu al zin jullie alle foto’s en dingen te laten zien!

Dit weekend hebben we een trip naar Bangkok geplant, dat betekend shoppen en sightseeing, al wordt het laatste wat minder omdat de zuster van de koning is overleden, waardoor het land in rouw verkeerd en wij helaas het paleis en andere dingen niet kunnen bezoeken. Meer souvenirs dus waarschijnlijk!

Veel liefs,

Alex

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: